Kapittel 11

Darwin

Illustrasjon av Paloma Agüera

– Noen dyr spiser avkommet sitt, sier guiden mens jeg trekker en av pasientene mine ut av kjeften på en tiger.

– Slutt å leke, Tomás, insisterer jeg – skjønner du ikke at de ikke kan røres?

Noen sekunder senere, og nesten uten tid til å hindre kattedyret i å spise pasienten, griper en orangutang Juanita i nakken og prøver å kvele henne. Så snart Tomás er i sikkerhet, går jeg bort til dem, men Juanita har sittet i rullestolen i årevis, og funksjonshemmingen hjelper henne ikke til å få livet tilbake. En av pasientene kommer bort til meg midt i kampen, og sier pludrende:

– Assistent, Timón angriper oss.

Jeg overlater primaten til en av dem med rullestolen og, på ryggen, hundrevis av surikater som ser ut til å kjempe en bedårende kamp mot pasientene som, mens guiden kommenterte i begynnelsen av besøket uten særlig presisjon, «fortsatt er tobente». Surikatene er mer unnvikende, og selv om de har mindre styrke enn tigeren eller orangutangen, er det mange av dem, og de er ledsaget av klatrerotter som klatrer opp på beina og som noen pasienter klarer å fjerne «takket være» sine ufrivillige krampaktige bevegelser uten å være klar over det.

– Det kalles barnemord – fortsetter guiden, som virker helt uvitende om den endelige dommen som føres i rommet – og de gjør det for å sikre artens overlevelse.

Det som ikke vil overleve, tror jeg, er lønnen min, pasientene mine og dagsenteret som har organisert denne utflukten til Naturhistorisk museum.

– På denne måten er det bare de sterkeste som overlever – fortsetter guiden henvendt til Tomás, som nå blir spist av en lat bjørn – fordi omsorgen for deres syke avkom kan skade utviklingen av slekten og reproduksjonen av det genetisk gyldige avkommet.

Har du noen kommentarer til dette avsnittet?

Gå til Forum-delen for å dele dine reaksjoner, meninger, kommentarer eller spørsmål om tekstene skrevet av Luis i avsnittet «Chronicle of a Fortune Foretold». 

follow us on our new social media channels!

Watch our campaign videos, project updates, exclusive content and more.